zondag 29 maart 2009

Motion Decomposition part 2

Dankzij de hulp van Johannes Günther ben ik al een stuk verder met de implementatie van de door hem beschreven techniek. Het gaat niet zo snel als gehoopt maar ik kan natuurlijk niet van hem verwachten dat hij mijn emails onmiddelijk beantwoord.

Het scheiden van de beweging in 2 componenten is ondertussen gelukt en ook de fuzzy boxes kunnen gebouwd worden. Hieronder zie je de restbeweging waarover we de fuzzy boxes bouwen.

Image and video hosting by TinyPic

Om aan elke driehoek een bot te koppelen berekenen we het gemiddelde bot. Dit is niet altijd optimaal zoals te zien is aan de handen. Beter zou zijn om een exhaustieve zoektocht te doen tot alle beweging minimaal is.


Boven zie je de fuzzy boxes van de vertices. Om de fuzzy boxes te bereken nemen we random 1000 samples per vertex.

Het einde van de tunnel (implementatie) komt in zicht!

maandag 16 maart 2009

Planning 2e semester

Aangezien de deadline voor de thesis dichterbij komt wordt het tijd om een planning op te stellen voor mijn werkzaamheden voor de rest van het semester:

Week 12
* Afwerken van de techniek van guenther.

Week 13
* Afwerken van de techniek van guenther.
* Compileren van een lijst met de analyses die ik wil doen.
* Begin analyse van de technieken.

Week 14
* Analyse van de technieken.

Week 15
* Analyse van de technieken
* Survey van niet onderzochte technieken.

Week 16
* Op vakantie dus geen thesis.

Week 17
* Schrijven van de thesis.

Week 18
* Schrijven van de thesis.

Week 19
* Schrijven van de thesis.

Week 20
* Schrijven van de thesis.

Week 21
* blok/buffer

Week 23
* blok/buffer

Week 24
* 1e examenweek

Week 25
* 2e examenweek/deadline thesis (17 juni)

De deadline lijkt nog lang maar tot mijn grote verbazing/schrik is er niet zoveel tijd meer om nog veel werk te verzetten. Nog 4 weken voor de paasvakantie om echt werk te doen en na de paasvakantie zal er intensief moeten geschreven worden. Hiervoor had ik op 6 weken gerekend maar het zal moeten gebeuren in 4 weken aangezien ik graag nog wat zou blokken voor mijn andere vakken.

zondag 15 maart 2009

Motion Decomposition part 1

Nog steeds bezig met het implementeren van de techniek uit de paper van Günther (Die conceptueel wel duidelijk beschreven is maar waar er weinig gezegd wordt over de implementatiekant van de zaak). Ik ben deze week bezig geweest met een poging om de beweging op te delen in 2 componenten:
  • Affine motion: "globale beweging" van het karakter waarbij elke mesh wordt beïnvloed door 1 dominant bot.
  • Residual motion: beweging onder invloed van de andere botten, deze beweging is het meest uitgesproken rond de gewrichten waar de "huid" sterk wordt beïnvloed door verschillende botten.
De som van deze 2 componenten is dan de originele beweging. Helaas is dit nog niet helemaal zonder bugs :( Een paar beeldjes om het duidelijk te maken.

Image and video hosting by TinyPic

Boven zie je de affine motion. Elke mesh wordt beïnvloed door 1 bot. Vooral aan de gewrichten zie je gaten in de mesh. Dit komt omdat rond de gewrichten de meshes worden beïnvloed door meerdere botten terwijl er hier maar invloed is van 1 bot.

Image and video hosting by TinyPic

Hier zie je de restbeweging. Hier heb je alleen de invloed van de andere botten. Zoals je ziet is het plaatje niet helemaal correct. Sommige delen van de mesh maken een veel te grote swing!

Het probleem zit bij de berekening van de bot/mesh relatie. We kennen een mesh toe aan een bot als de meerderheid van zijn punten het meest wordt beïnvloed door dat bot. Sommige punten worden echter veel meer beïnvloed door een ander bot. Dus deze punten waren beter toegekend aan een ander bot. Dit zijn de punten die worden "meegetrokken" met een ander bot in de mesh.

Image and video hosting by TinyPic

Een bewijs voor deze redenering wordt hierboven getoond. Hier hebben we punten van de mesh die sterk worden beïnvloed door een ander bot niet mee getransformeerd. Dan zie je een beeld dat meer lijkt op wat we eigenlijk willen bekomen.

De oplossing is volgens mij om in plaats van voor elke mesh een dominant bot te berekenen een dominant bot te berekenen voor elk punt van de mesh. Dus een veel fijnere methode.

Dat wil niet zeggen dat moesten we de methode toepassen op de "foute" restbeweging we een fout beeld zouden renderen. De fuzzy boxes gaan wel heel inefficiënt zijn voor de punten met grote uitwijking. Hoewel het interessant is om te onderzoeken of dit heel veel gaat verschillen in de globale framerate. Dus de vraag is: hoe groot is de invloed van foute bot/mesh toekenningen op de methode?

Hier volgt zeker nog een part 2!

maandag 9 maart 2009

Status Update

Weeral maandag dus meeting met Ares. Een beetje gediscussieerd over mijn "transformatieproblemen" met de Cal3d library en enkele nuttige tips hierover gehad. Verder bezig geweest over het verder verloop van het semester.

De deadline is 17 juni en ik moet 6 weken voorzien om mijn thesis te schrijven. Dit betekent dat ik nog maar tot eind april heb om met de echte inhoud van mijn thesis bezig te zijn. Nog maar een kleine 2 maanden dus! Daarom wordt het tijd om:
  • Te beslissen welke technieken ik nog wil onderzoeken en hierin een definitieve keuze te maken.
  • Een inhoudsopgave schrijven om een idee te krijgen van de structuur van de tekst.
  • Beslissen welke analyses ik wil doen, hiervoor moet ik volgens Ares ook enkele weken voorzien. Het is belangrijker om een grondige analyse te hebben dan een implementatie van verschillende technieken.
  • Een planning maken voor de rest van het semester!
Er moet ook nog een paper geschreven worden maar dat kan ik ook doen tijdens het schrijven van mijn thesis.

vrijdag 6 maart 2009

Interfacen met Cal3d

Door de jobfairs, werkjes en andere afleidingen is mijn thesis wat blijven liggen. Vanaf dit weekend ga ik daar terug verandering inbrengen en weer intensief aan mijn thesis werken! Ik heb niet helemaal stilgezeten dus hier volgt een kleine update.

Ondertussen ben ik nog altijd bezig met het implementeren van de techniek uit de paper van Günther. Voor de karakteranimaties gebruik ik de open-source Cal3d library. Omdat ik Cal3d wil gescheiden houden van mijn eigen code ben ik aan een "interface" aan het werken tussen de ray tracer en Cal3d.

Het is al mogelijk om skeletinformatie en boundingbox informatie uit Cal3d te halen en hier enkele coole animaties mee te renderen. Met de transformaties zit ik nog wat in knoop, hier vrees ik dat ik eens een goed boek zal moeten zoeken over character animation.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

De deadline voor de thesis is 17 juni, dat lijkt nog heel ver, maar Ares heeft me aangeraden een planning te maken en eens na te denken over een inhoudsopgave voor mijn thesis. Dus daar zal ik me ook mee bezig houden dit weekend.